Ε: Οικογενειακή κατάσταση; Παιδιά; 

A: Είμαι ανύπαντρος χωρίς παιδιά. Ωστόσο χαράζω την ίδια πορεία ζωής με την σύντροφο μου η οποία είναι και εκείνη συγγραφέας.

Ε: Εκπαίδευση;

A: Έχω τελειώσει ηλεκτρονικός και έχω πτυχίο τεχνικού, όπως επίσης και χειριστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.  

Ε: Ποιος είναι ο ήχος ή η μυρωδιά της παιδικής σας ηλικίας;

A: Στο μυαλό μου έχει αποτυπωθεί  ο ήχος της βροχής αλλά και η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, από το εξοχικό μας στην Σαλαμίνα, όπου περνούσαμε πάρα πολλές οικογενειακές στιγμές. 

Ε: Συγγραφέας πλήρους απασχόλησης - ή έχετε άλλη "εργασία για τα προς το ζην";

Α: Μετά από αρκετά χρόνια, η συγγραφή πλέον είναι το μέσο που μου προσφέρει τα προς το ζην.  

Ε: Έχει βραβευτεί κάποιο έργο σας;

Α: Κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο μου όχι. Έχω βραβευτεί όμως εγώ για την συνολική μου συγγραφική πορεία ως δυσλεκτικός από την Ουνέσκο.  

E: Πότε συνειδητοποιήσατε ότι είχατε ταλέντο στην συγγραφή;

Α: Σε ηλικία 13 ετών όπου ξεκίνησα να γράφω τα πρώτα μου πεζογραφήματα αλλά και πολύ μικρές ιστορίες φαντασίας. 
 

Ε: Τι σας έκανε να θέλετε να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο;

Α: Η ανάγκη του να εξωτερικεύσω και να μοιραστώ  με τον κόσμο, όλες μου τις σκέψεις αλλά και απόψεις που βασάνιζαν το μυαλό μου. 

Ε: Γράφετε με το χέρι, με γραφομηχανή ή με τον υπολογιστή; Πώς μοιάζει ο χώρος εργασίας σας;

Α: Γράφω αποκλειστικά σε υπολογιστή. Διότι λόγω της δυσλεξίας, θέλω  να διορθώνω αυτόματα τα ορθογραφικά λάθη μέσο του αυτόματου ορθογραφικού ελέγχου. Έχω ένα γραφείο πάρα πολύ τακτοποιημένο, όπου επάνω του ή γύρω από αυτό, έχω ότι ξέρω από πριν ότι θα χρειαστώ και θα πρέπει να χρησιμοποιήσω, χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί ο συγγραφικός ειρμός μου.

E: Αν σας δινόταν η ευκαιρία να κάνετε ταινία ένα από τα βιβλία σας, ποιο θα ήταν;

A: Αδιαμφισβήτητα την  Άμυ. Γιατί είναι ένα βιβλίο που το έχει αγαπήσει πάρα πολύ ο κόσμος, αλλά κατέχει και στην δική μου καρδιά ιδιαίτερη θέση. 

 

Ε: Πως μπορώ να πάρω ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από τoν Μάριο Καρακατσάνη; 

A: Ελάτε στις υπογραφές βιβλίων μου! Αν δεν μπορείτε να παρευρεθείτε, ενημερώστε τηλεφωνικώς τον εκδοτικό μου οίκο ότι επιθυμείτε το αντίτυπό σας υπογεγραμμένο και εγώ θα σας το υπογράψω!

E: Περιγράψτε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις:

A: Νευρικός, Ευκολόπιστος, Δημιουργικός.  

 

Ε: Ποιον χαρακτήρα από το τελευταίο σας μυθιστόρημα ή από ένα από τα τελευταία σας μυθιστορήματα θα θέλατε να συναντήσετε;

Α: Την Άμυ. 

Ε: Ποιον χαρακτήρα από το τελευταίο σας μυθιστόρημα ή από ένα από τα τελευταία σας μυθιστορήματα δεν θα θέλατε να συναντήσετε;

Α: Τον Κάιν. 

Ε: Εάν σας παραχωρούσαν τρεις ευχές οι οποίες θα πραγματοποιούνταν αμέσως, ποιες θα ήταν αυτές;

Α: Να καθοδηγούσε τον άνθρωπο μονάχα η αγάπη, να μην υπήρχαν ασθένειες και τέλος να μπορώ να κάνω όποια ευχή θέλω χωρίς να υπάρχει το όριο του "τρεις"!

  

Ε: Τι είναι πιο δύσκολο για εσάς - να γράψετε την πρώτη ή την τελευταία φράση;

Α: Τίποτα από τα δύο. Μου είναι εύκολο, ως τώρα τουλάχιστον, να ξεκινήσω την πρώτη φράση του βιβλίου, όπως και το να γράψω την λέξη "Τέλος".  

 

E: Έχετε επηρεαστεί από άλλους συγγραφείς; Εάν ναι, με ποιο τρόπο;

Α: Λόγω της δυσλεξίας δεν έχω διαβάσει ποτέ κανένα βιβλίο. Όμως Έχω δει όλες τις ταινίες που βασίζονται στα έργα του αγαπημένου μου Stephen King. Μέσα από τα φιλμ αυτά, προσπάθησα να καταλάβω πως σκέφτεται, πως κάνει τις ανατροπές, αλλά και πως να μεταφέρει στον θεατή-αναγνώστη, τον τρόμο χωρίς να γίνεται γραφικός.  

Ε: Από που μπορώ να προμηθευτώ τα βιβλία του Μάριου Καρακατσάνη;

A: Από όλα τα γνωστά βιβλιοπωλεία, αλλά και τηλεφωνικώς κατευθείαν στον εκδοτικό οίκο.  

 

Ε: Πως μπορώ να ενταχθώ στην παρέα των μελών σας;

Α: Απλά πατήστε ΕΔΩ και θα ανακατευθυνθείτε αυτόματα στην σελίδα της ομάδας μας!

 

Ε: Ποιο είναι το email σας αν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Α: Με χαρά να δεχτώ τα email σας στο kar_ma@otenet.gr 

 

E: Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τη λογοκρισία ενός βιβλίου;

A: Ένα βιβλίο είναι από μόνο του μια ανεξάρτητη συνέχεια του δημιουργού που το έφτιαξε. Όπως όλες οι αυτόνομες υπάρξεις, έτσι και αυτό απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υπαγορεύει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αναγράφεται σε ένα βιβλίο.

Αφού αυτός ο τρόπος δεν προσβάλει τόσο τον δημιουργό του,  όσο τον αναγνώστη που απευθύνεται το εκάστοτε έργο.  Γιατί του  καταπατά κάθε αναπόσπαστο δικαίωμα, να μπορεί να διαβάζει αλλά και να μελετά οτιδήποτε μπορεί όχι μόνο να του αυξήσει την γνώση αλλά ακόμα  και απλά να τον ψυχαγωγήσει.

 

Ε: Ποια είναι η γνώμη σας για την πληροφορία αλλά και την γνώση;

Α: Η Πληροφορία και η Γνώση θέλουν να είναι ελεύθερες. Η Πληροφορία και η Γνώση δεν ανήκουν σε ιδρύματα. Δεν ανήκουν σε κράτη. Δεν ανήκουν στις αυθεντίες και στους ειδικούς. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δεχόμαστε να μας τα προσφέρουν όλα έτοιμα. Την Πληροφορία που έρχεται εις γνώση μας, οφείλουμε να την φιλτράρουμε, να την επεξεργαστούμε, να την ανασυνθέσουμε μέσα μας. Τη Γνώση πρέπει να τη δημιουργήσουμε εμείς μέσα στον εαυτό μας.
Η Γνώση όμως δεν είναι μια στατική αξία που έχουμε ή δεν έχουμε. Δεν είναι τα λιγοστά βιβλία που διαβάσαμε ή τα χαρτιά, τα διπλώματα και τα πτυχία, που λένε ότι γνωρίζουμε αυτό ή εκείνο. Η Γνώση είναι διαρκής εξέλιξη, είναι διαρκής εξερεύνηση, είναι διαρκής ερμηνεία και διαρκής αμφιβολία. Είναι ένας τρόπος για να ζούμε, ένα εργαλείο επιβίωσης στο απίστευτο σύμπαν μας, και όχι μια ταμπέλα. Ταμπέλες έχουν μόνο τα απολιθώματα στα μουσεία.
Το μεγαλύτερο μυστικό της Εξουσίας στους πρόσφατους αιώνες είναι ότι παρεμποδίζει και ελέγχει την Πληροφορία και, κατά συνέπεια, τη Γνώση. Μας επιβάλλει ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ξέρουμε, ενώ κάποια άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα μας αφορούν, ενώ κάποια άλλα όχι. Ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα εξερευνούμε, ενώ κάποια άλλα όχι. Ότι «γνωρίζουμε» κάποια πράγματα και δεν γνωρίζουμε κάποια άλλα. Και έτσι, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, περιορίζετε η ανάπτυξη της αντίληψής μας.
Για αυτό το λόγο σήμερα δεν υπάρχουν παν επιστήμονες. Για αυτό το λόγο σήμερα δεν γίνονται πραγματικές επαναστάσεις. Γιατί οι μόνες πραγματικές επαναστάσεις, είναι αυτές που γίνονται μέσα στο κεφάλι μας. Ή μάλλον ξεκινούν μέσα από το κεφάλι μας. Όλες οι άλλες ακολουθούν…
Ζούμε στην εποχή των μυστικών. Οι απλοί πολίτες θεωρούμαστε αναρμόδιοι και «ακατάλληλοι» να ξέρουμε τι πράγματι γίνεται κάθε φορά. Στο όνομα της… «μη ανησυχίας» του κοινού, είμαστε πιο ανήσυχοι από ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία. Δεν θέλουν να ξέρουμε ποιοι είμαστε και προσπαθούν να μας προκαλέσουν αμνησία για να μην θυμόμαστε τι έχουμε πετύχει σαν λαός.
Θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει. Έστω και αν θα μας μείνουν, πράγμα αναπόφευκτο, αμφιβολίες, θέλουμε απαντήσεις. Τις απαιτούμε. Θέλουμε να γνωρίζουμε! Θέλουμε να μάθουν οι νέοι μας ποιοι είμαστε και τι έχουμε πετύχει ως Έλληνες. Η Εξουσία, όμως, μας αρνείται την γνήσια, την πραγματική ενημέρωση.

 

Ε: Ποια είναι η θρησκεία σας;

Α: Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος. Αν στα εκάστοτε έργα μου αναφέρω τον Θεό ως κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι Τον έχουμε συνηθίσει, είναι επειδή  κυμαίνομαι στα πλαίσια της φαντασίας και μόνο. Αν κάποιος ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο μόνο με καλές πράξεις και θαύματα, μπορεί να ρίξει μια ματιά στην Αγία Γραφή.

Ε: Ποιο είναι το σύνθημά σου στη ζωή;

Α: Καμιά φωτιά δεν είναι ικανή να σε κάψει, όταν φλέγεσαι μέσα σου ο ίδιος.